Μοναδικές ιδέες με Βότσαλα

Τα βότσαλα έχουν πάρα πολλές χρήσεις και μπορούμε να φτιάξουμε αμέτρητες και απίστευτες κατασκευές ευκολες και ωρέες. Τι θα λέγατε για ψηφιδωτά και μωσαϊκά απο βότσαλο.

Κοιτάξτε λιπών μερικές φανταστικές ιδέες που έχουμε διάλεξη για σας.

 

 

Πώς θα βάψω σωστά

Βάψιμο. Πώς θα βάψω σωστά – Οδηγίες για επιτυχημένο βάψιμο

Συμβουλές για την προετοιμασία επιφάνειας για βαφή. Το αστάρι, το αραίωμα, τα πινέλα, το ρολό.

Προετοιμασία επιφάνειας για βαφή

 • Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή, απαλλαγμένη από ρύπους, μούχλα, λιπαρές ουσίες κτλ και να είναι τελείως στεγνή.
 • Όταν πρόκειται για επαναβαφή η επιφάνεια θα πρέπει να απαλλαχθεί από τυχόν σαθρά ή χαλαρά συνδεδεμένα υλικά και γενικά θα πρέπει να απομακρυνθούν τα σημεία εκείνα που το παλιό χρώμα έχει χάσει την πρόσφυσή του με το υπόστρωμα.
 • Επιφάνειες οι οποίες είναι λείες ή γυαλιστερές θα πρέπει να γυαλοχαρταριστούν, προκειμένου να αγριευτούν ή να «σπάσει» η γυαλάδα τους. Έτσι επιτυγχάνουμε την καλύτερη πρόσφυση του χρώματος πάνω σε αυτές.
 • Όλες οι προς βαφή επιφάνειες πρέπει να ασταρώνονται με το κατάλληλο- προτεινόμενο σε κάθε περίπτωση αστάρι.

Αστάρι – Οι ιδιότητες του στο βάψιμο

Η αποτελεσματικότητα του ασταριού (για τοιχοποιία) θα είναι η αναμενόμενη και η διάρκεια ζωής του συστήματος βαφής θα επιμηκυνθεί όταν το αστάρι εισχωρήσει στον τοίχο και δεν κάνει κρούστα στην επιφάνειά του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή αραίωση που προτείνεται στη συσκευασία, ανάλογα με το πορώδες της επιφάνειας.

Εργαλεία εφαρμογής (Πινέλο, ρολό κ.α)

 • Τα εργαλεία (ρολό, πινέλο) πρέπει να είναι καθαρά και να μην έχουν φθαρεί από πολυκαιρισμό ή από πολλαπλές χρήσεις στο παρελθόν.
 • Χρησιμοποιήστε για κάθε είδους επιφάνεια το κατάλληλο εργαλείο βαφής.

Αραιώσεις των υλικών – Χρωμάτων

Οι αραιώσεις των υλικών που πρόκειται να εφαρμοστούν πρέπει να είναι σύμφωνες με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία κάθε προϊόντος.

Περιβαλλοντικές συνθήκες εφαρμογής

 • Η θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία ενδείκνυται να εφαρμοστεί ένα σύστημα βαφής σε μια επιφάνεια, δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 5ο C και δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 ο C
 • Αποφεύγετε την βαφή τις ημέρες που ο καιρός είναι βροχερός και το ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (μεγαλύτερο του 70%).

Διαλυτικά (βαφή με χρώμα διαλύτου)

Χρησιμοποιείτε τα προτεινόμενα διαλυτικά (που αναγράφονται στη συσκευασία) και που είναι απολύτως συμβατά με το χρώμα, όταν πρόκειται για βαφή με χρώμα διαλύτου.

Αποθήκευση χρωμάτων

 • Τα δοχεία που έχουν ανοιχτεί και πρόκειται να αποθηκευτούν θα πρέπει να κλείνονται πολύ καλά και να τοποθετούνται σε χώρο με φυσιολογικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, ώστε να παραμείνουν κατάλληλα προς χρήση στο μέλλον χωρίς να αλλοιωθούν.
 • Αποθήκευση υδατοδιαλυτών χρωμάτων που έχουν αραιωθεί με νερό, μη πόσιμο, ενδέχεται να οδηγήσει σε βιοχημικές αντιδράσεις που θα δημιουργήσουν δυσάρεστη οσμή στο περιεχόμενο.

Καθαρισμός λερωμένων επιφανειών

 • Οι επιφάνειες που είναι βαμμένες και έχουν λερωθεί, μπορούν πολύ εύκολα να καθαριστούν με την χρήση ήπιων οικιακών καθαριστικών.
 • Αποφεύγετε την χρήση σκληρής βούρτσας καθαρισμού ώστε να μην τραυματιστεί το φιλμ του χρώματος

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ξύλινο δάπεδο

Σήμερα οι επιλογές για τις επενδύσεις είναι πάρα πολλές και ικανοποιούν όλα τα βαλάντια και όλες τις απαιτήσεις. Ρουστίκ, μοντέρνο, μασίφ ή απομίμηση όλα υπάρχουν και όλα είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να τα αξιοποιήσετε σωστά.

Τελευταία επιστρέφουν οι τεχνικές τύπου ψαροκόκαλο, οι οποίες κοστίζουν περισσότερο αλλά είναι πολύ ωραίες.

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες στις επενδύσεις ξύλινων δαπέδων:

Ολόσωμες σανίδες Μασίφ ξύλινες σανίδες σε διάφορες διαστάσεις, από όλα τα είδη ξυλείας (δρυός, οξιάς, ιρόκου κτλ.), σε διάφορες ποιότητες (με νερά, με ρόζους ή χωρίς) και αποχρώσεις. Τοποθετούνται καρφωτές ή κολλητές. Είναι η πιο διαχρονικά όμορφη επιλογή. Αν επιλέξετε ξυλεία από δάση ελεγχόμενης διαχείρισης υλοτομίας, τότε θα είναι και οικολογικό.

Προλουστραρισμένα Σύνθετες σανίδες (ημιμασίφ) που επενδύονται από ένα φύλλο αληθινού ξύλου. Έρχονται λουστραρισμένες και έτοιμες για τοποθέτηση. Τοποθετούνται καρφωτά, κολλητά ή και πλωτά. Είναι οικονομικότερα αλλά με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Laminate Συνθετικά δάπεδα που μιμούνται την εμφάνιση του ξύλου. Αποτελούνται από διαφορετικές στρώσεις υλικών και σαν τελική επίστρωση έχουν φωτογραφία ξύλου. Φθείρονται εύκολα αλλά είναι οικονομικά – γι’ αυτό άλλωστε επιλέγονται για επαγγελματικούς χώρους.

Τα δάπεδα εξωτερικού χώρου είναι εμποτισμένα με ειδικά βερνίκια για να είναι ανθεκτικά στην υγρασία.

Τοποθέτηση α) Καρφωτό: Το δάπεδο τοποθετείται επάνω σε ξύλινο σκελετό από καδρόνια. β) Κολλητό: Το δάπεδο μπαίνει με επικόλληση και γ) Πλωτό, όπου οι σανίδες συναρμολογούνται μεταξύ τους με τη βοήθεια εγκοπών-εσοχών.

Εξωτερικής χρήσης Εδώ τοποθετούνται ειδικά ξύλα, ανθεκτικά στην υγρασία, τα οποία δένονται επάνω σε σκελετό για να γίνεται αποστράγγιση των νερών. Υπάρχουν και εδώ πολλές διαστάσεις, χρωματισμοί και σχέδια για να διαλέξετε. Η συναρμόλογησή τους είναι σχετικά εύκολη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να συναρμολόγησετε τα κομμάτια και μόνοι σας. Η ξυλεία που χρησιμοποιείται στους εξωτερικούς χώρους είναι εμποτισμένη και δεν χρειάζεται κάποια άλλη εργασία από εσάς.

Στοκάρω μόνος μου

 • Απαραίτητα εργαλεία
 • 1 πινέλο
 • 1 βούρτσα με σκληρές τρίχες
 • 1 σφουγγάρι
 • 1 λεκανίτσα
 • 1 σπάτουλα
 • 1 ψαλίδι
 • 1 γυαλόχαρτο
 • 2 μεγάλες σπάτουλες για στοκάρισμα
 • 1 ταμπόν στυπόχαρτου
 • 1 τριγωνική ξύστρα
 • Απαραίτητα υλικά
 • στόκο για τοίχους
 • ταινία ενίσχυσης κολλητική
 • πλαστική προστατευτική μεμβράνη για το πάτωμα

Η προετοιμασία του χώρου εργασίας

Καλύπτουμε το πάτωμα με τη πλαστική προστατευτική μεμβράνη και τη σταθεροποιούμε.

Χρησιμοποιώντας την μύτη της ξύστρας ανοίγουμε την ρωγμή. Σκάβουμε ελαφρά για να ανοίξουμε την ρωγμή δημιουργώντας ένα σχήμα σε V και ξεκολλάμε όλα τα κομμάτια που δεν κολλάνε.

Βουρτσίζουμε δυνατά έτσι ώστε να καθαρίσουμε ακόμα και το παραμικρό ίχνος σκόνης.

Βρέχουμε τα χείλη της ρωγμής για να κολλήσει καλύτερα ο στόκος.
Εάν ο τοίχος έχει τάση να δημιουργεί σκόνη, εφαρμόζουμε ένα χέρι σταθεροποιητικής βάσης.

Το στοκάρισμα

Γεμίζουμε εξολοκλήρου την ρωγμή με το στόκο. Εφαρμόζουμε κάθετα σε σχέση με την κατεύθυνση της ρωγμής πιέζοντας με τη σπάτουλα. Αλλάζουμε την κατεύθυνση της σπάτουλας, έτσι ώστε να ο στόκος να εισχωρήσει καλά στη σχισμή.

Εξομαλύνουμε με την πλατιά σπάτουλα.

Εφαρμόζουμε την ενισχυτική ταινία για να μην ξανανοίξει η ρωγμή: κόβουμε γι’ αυτό το λόγο μια λωρίδα ταινίας στο ίδιο μήκος με αυτό της ρωγμής και την κολλάμε στο φρέσκο σοβά.
Κρατάμε σταθερά την ανώτερη άκρη της ταινίας με τη λάμα της σπάτουλας και εξομαλύνουμε ελαφρώς την επιφάνεια της ταινίας.
Με τη σπάτουλα, περνάμε ένα δεύτερο χέρι στόκου σε όλο το μήκος της ρωγμής για να καλύψουμε την ταινία.

Για να αφαιρέσουμε ένα ουπα βάζουμε στο εσωτερικό του μια βίδα γάντζο, το βιδώνουμε μερικές φορές και κατόπιν τραβάμε για να το βγάλουμε. Εάν χρειάζεται τραντάζουμε ελαφρώς τον γάντζο ενώ τραβάμε.

Για να καλύψουμε μικρές τρύπες: Είναι αρκετή η εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας στόκου, πιέζοντας την με τη σπάτουλα.

Το φινίρισμα

Αφού περιμένουμε όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία, λειαίνουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να απαλείψουμε τυχόν ανωμαλίες.

Στη συνέχεια, αφού στοκάραμε όλες τις ρωγμές του τοίχου περνάμε ένα χέρι βάσης και αφού στεγνώσει συνεχίζουμε με το βάψιμο των τοίχων μας.